Soulplaces

Published: 17 februari 2017

Kruidige Pompoen Ontbijtcake om je dag goed mee te beginnen ♥

Bakken, wie wordt er niet gelukkig van?! Niets leuker toch dan met een aantal simpele ingrediënten de mooiste baksels maken. Genieten van de heerlijke geuren die vrijkomen en het zien van de enorme aantrekkingskracht daarvan op iedereen die in de buurt is. De zoete dankbare glimlach van een eerste hap.. Liefde gaat door de maag. Yes I love baking! ❀

De meeste taart- en cakerecepten zijn nog steeds op basis van dierlijke ingrediënten en geraffineerde suikers, maar waarom zou je niet kiezen voor een plantaardige variant die ook nog eens een goede portie groente bevat? Minder lekker? Ik beloof je dat deze plantaardige cake je positief zal verrassen!

Ik gebruik bij het bakken van cakes en taarten bijna altijd baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout), een veilig en natuurlijk rijsmiddel zonder toevoegingen. Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder maar heeft wel een zuur nodig om geactiveerd te worden, bijvoorbeeld citroenzuur, appelazijn of cacao. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuur dan ontstaan er direct kleine gasbelletjes die het baksel luchtig maken.  Voeg bakingsoda daarom altijd als laatste toe en handel daarna zo snel mogelijk om je baksel de oven in te krijgen, hoe sneller je dit doet hoe beter het rijsresultaat.

Aan de Slag!

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  2. Haal de pitten uit de pompoen, dit gaat handig met een eetlepel. De schil kun je gewoon laten zitten. Snijd de pompoen in blokjes en kook gaar in ongeveer 15 minuten. Zodra de pompoenblokjes gaar zijn giet je ze af en pureer je ze met een staafmixer of keukenmachine tot een egale puree.
  3. Vet alvast 2 cakeblikken in met kokosolie of gebruik bakpapier.
  4. Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom door elkaar (speltbloem, baking soda, palmsuiker, koekkruiden).
  5. Meng in een aparte beslagkom alle vochtige ingrediënten door elkaar (plantaardige melk, citroensap, gesmolten kokosolie, de pompoenpuree en de vanille).
  6. Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten, voeg de walnoten toe en roer alles heel rustig en niet te lang door elkaar (anders verlies je luchtigheid) tot er een mooi egaal en luchtig beslag is gevormd.
  7. Verdeel het beslag over beide cakeblikken.
  8. Strooi de pompoenpitten rijkelijk over het beslag uit en plaats de cakes zo snel mogelijk in de oven voor het beste rijs resultaat.
  9. Bak de pompoen ontbijtcakes in 40 tot 45 minuten goudbruin.

Enjoy your day!! ☀

Published: 17 februari 2017

Ingrediënten

Pompoen 1 st * Speltbloem 440 gr * Citroensap 2 el Kokossuiker 180 gr * Zuiveringszout (natriumbicarbonaat/baking soda) 5 tl * Speculaaskruiden 5 tl * Vanille extract 2 tl * Plantaardige melk 150 ml (amandel- of rijstmelk bijvoorbeeld) * Kokosolie 120 ml * Walnoten 60 gr Pompoenpitten 40 gr

Bereidingstijd

20 minuten bereidingstijd + 45 minuten baktijd

Porties

2 cakes

Saskia's Tip

Tip 1: Dit recept is voor 2 cakes zodat je ze na het afkoelen in plakken kunt snijden en kunt invriezen. Zo heb je de komende maand iedere ochtend een heerlijk vers plakje kruidige ontbijtkoek met alvast een goede portie groente! Een betere start van de dag bestaat er toch niet? :) Tip 2: Wil je deze cake glutenvrij maken gebruik dan een mix van bijvoorbeeld haver- en boekweitmeel of van boekweit- en amandelmeel.