Soulplaces

Published: 2 april 2020

Notenvrije krispie bars met (h)eerlijke chocola! ♥

Chocola wie houdt er niet van? Hoe verleidelijk zijn al die nutsen, marsen, bounties, m&m’s en snickers in het rek bij de kassa I know!! Jammer dat het zulke suikerbommen zijn en nog meer jammer dat het verhaal erachter zo schrijnend is, iets dat we vaak niet eens weten. Maar daarover zo meteen meer. Dus: Op zoek naar een gezonder alternatief! En tadaa!! Als je je tanden in deze ongelofelijk lekkere krispie bars zet dan ben je echt even compleet van deze aardbodem verdwenen zo lekker… Kinderen zijn er ook dol op en ze zijn super leuk om samen te maken. Lees nog even verder dan kun je straks nog meer genieten van deze Notenvrije krispie bars met (h)eerlijke chocola!

Wist je dat er in Afrika meer dan twee miljoen kinderen mee werken bij de productie van cacao?! Verreweg de meeste van hen verrichten (gedwongen) kinderarbeid en werken in gevaarlijke omstandigheden. Kinderen! Het aantal kindslaven in de cacao industrie stijgt vandaag de dag nog steeds met schrikbarende aantallen, dat is in deze tijd toch onacceptabel? En misschien realiseerde je dit nog niet eerder, maar doordat jij en ik chocola blijven eten zijn wij dus verantwoordelijk voor de stijgende productie van cacao en dus voor de toename van kind slavernij. Nu je dit weet, proeft chocolade toch opeens een stuk minder lekker toch?

Ik dacht goed bezig te zijn door Tony’s Chocolony en chocola met het Max Havelaar keurmerk te kopen, maar helaas. Zij maken geen enkel verschil! Sterker nog, er is nu meer sprake van slavernij dan 10 jaar geleden toen Tony’s begon met haar ambitieuze doel om een ‘100% slaafvrije’ reep te maken. Gezien de inmiddels enorm commerciële inslag en internationale ambities van dit ooit idealistische merk, dragen zij helaas flink bij aan dit schrijnende probleem. Meer weten? Kijk de documentaire: TONY, Van Chocoladecrimineel Tot Wereldverbeteraar (titel had wellicht andersom moeten zijn).

Maar niet getreurd, je kunt wel degelijk verschil maken én van chocola blijven genieten. Maak kennis met Chocolate makers! Zij maken in hun eigen fabriek in Amsterdam échte chocola waar iedereen blij van wordt. Bewust, duurzaam, met zo weinig mogelijk toevoegingen en zo weinig mogelijk afval. Door de nauwe samenwerking met cacao boeren uit Congo, Peru & Dominicaanse Republiek weten zij precies waar de biologische bonen vandaan komen en wordt er continu samen gekeken hoe de productie verbeterd kan worden. De lokale boeren ontvangen een eerlijk loon en kunnen daardoor hun welzijn verbeteren. Om de bonen op een duurzame manier te vervoeren worden ze grotendeels per zeilschip (Tres Hombres) naar Amsterdam getransporteerd  ⛵

“En niet onbelangrijk, de repen – 7 smaken in totaal – zijn ook nog eens ongelofelijk lekker!!”

Voor deze Notenvrije krispie bars gebruik ik de Awajun reep puur 80% (vegan). De cacao van deze reep wordt door de Awajun indianen verbouwd. De Awajun zijn traditionele jagers en verzamelaars en leven in de jungle van het Amazone regenwoud in het noord-oosten van Peru. Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de Awajun indianen in hun levensonderhoud voorzien en zijn zij niet genoodzaakt geld te verdienen door hout te verkopen of te kappen voor landbouw en veeteelt. Hiermee draagt deze reep bij aan het behoud van het tropisch regenwoud en de ontwikkeling van duurzame teelt van cacao.

Aan de Slag!

Voor de eerste laag:

  1. Gebruik een cakeblik of rechthoekige bakplaat en vet deze in met olie. Gebruik ook bakpapier zodat je de grote bar er straks makkelijk uit kunt krijgen.
  2. Mix alle ingrediënten voor de eerste laag goed door elkaar in een kom en verspreid gelijkmatig over de cakevorm. Druk goed aan met de achterkant van een lepel. Als het te kleverig is kun je de lepel (of je handen) nat maken zodat je de laag egaal kunt maken.
  3. Zet het cakeblik minimaal 15 minuten in de vriezer en maak alvast de volgende laag.

Voor de middelste laag:

  1. Mix alle ingrediënten voor de tweede laag door elkaar in een keukenmachine.
  2. Haal het cakeblik uit de vriezer en voeg de zonnebloempitmix toe als tweede laag. Zorg ervoor dat je ook deze laag weer goed verdeeld zodat het een egaal geheel is en zet het blik opnieuw (zo recht mogelijk) terug in de vriezer voor ongeveer een uur en maak alvast de laatste laag.

Voor de bovenste laag:

  1. Rooster de zonnebloempitten een paar minuten in een koekenpan tot ze licht verkleuren.
  2. Smelt de chocola met de kokosolie au bain-marie.
  3. Haal het cakeblik uit de vriezer en giet de gesmolten chocola in het cakeblik en verdeel weer gelijkmatig en strooi er direct de geroosterde zonnebloempitten overheen. let op, de gesmolten chocola stolt vrij snel. Zet het cakeblik minimaal 30 minuten terug in de vriezer.

Je kunt de bars dezelfde dag nog eten of bewaren in de vriezer voor een later moment. Wanneer je plakken wilt snijden gebruik dan een scherp mes die je even onder de hete kraan gehouden hebt zodat je gemakkelijk door de chocola heen snijd, anders breekt de bovenste laag en dat is qua presentatie wat minder mooi. De repen smelten op kamertemperatuur dus het lekkerst is om ze vrij snel te eten nadat je ze uit de vriezer hebt gehaald.

Nu kun je toch pas écht genieten, eet smakelijk!

Published: 2 april 2020

Ingrediënten eerste laag:

* 1 el kokosolie (gesmolten) * 40 gr rijst krispies * 2 el cacao poeder * 2 el bruine rijststroop * snuf zeezout

Ingrediënten middelste laag:

* 250 gr zonnebloempittenpasta (of amandelpasta of pindakaas) * 70 ml ahornsiroop * 60 ml kokosolie (gesmolten) * 1 tl vanille-extract * snuf zeezout

Ingrediënten bovenste laag:

* 30 gr zonnebloempitten (of stukjes amandel, pinda, walnoot) * 150 gr Awajun reep puur * 1 tl kokosolie

Bereidingstijd

30 minuten + minimaal 1.5 uur in de vriezer

Porties

20 bars

Saskia's Tip

Chocolate Makers biedt een spreekbeurt pakket aan voor kids uit groep 6, 7 en 8. Hoe cool is dat! Je kunt dit pakket aanvragen via hun website: www.chocolatemakers.nl/overons/spreekbeurt Pas wanneer onze kinderen verschil gaan maken zal er op grote schaal verandering kunnen ontstaan. Laten we met elkaar bewustzijn creëren!