Soulplaces

No dairy, No sugar

Published: 1 januari 2017

Quinoa bietensalade met hazelnoten en verse kruiden ♥

Op Fuerteventura ontmoet ik tijdens een yoga retraite de Deense Chef Jo Dombernowsky. Jo is voedingsdeskundige en stelt het menu vast tijdens de retraites. Zij weet als geen ander super gezonde maaltijden te maken die ook nog eens ongelofelijk lekker zijn! Jo heeft jarenlange studie gedaan naar de kracht van voeding en hoe de juiste voeding je gezondheid & energie enorm positief kan beïnvloeden. Zij deelt haar liefde en passie nu tijdens retraites, workshops en speciale voedingsweken op het eiland. Ik laat me vaak inspireren door één van Jo’s heerlijke recepten uit haar kookboek ‘Truly Healthy, Truly Delicious’. Haar quinoa bietensalade is één van mijn favorieten, gemakkelijk te maken, super lekker & gezond en hij presenteert ook nog eens fantastisch door de prachtige rood/paarse kleur van de bietjes.

Wat ik zelf heel fijn van quinoa vind is dat het een ideale pasta- of rijstvervanger is. Het is een volwaardig plantaardig eiwit dat álle essentiële aminozuren bevat. En dan is het ook nog eens gluten vrij en licht verteerbaar!

Lees meer over mijn yoga & kitesurf avonturen op Fuerteventura in mijn blog ‘Op zoek naar Balans’

Aan de slag!

1. Spoel de quinoa in een vergiet schoon onder stromend water
2. Breng de quinoa in 400 ml water aan de kook. Voeg een snufje zeezout of een biologisch bouillonblokje toe en laat ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken in een afgedekte pan. De quinoa is gaar wanneer de ‘spiraaltjes’ openen. Laat de quinoa ongeveer 5 minuten afgedekt na-garen.
3. Snijd de voorgekookte bietjes in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
4. Voeg de bietjes en een deel van de verse kruiden en het sap van een halve citroen toe aan de quinoa. Roer het mengsel goed door elkaar zodat de quinoa mooi rood kleurt.
5. Combineer alle ingrediënten voor de dressing in een aparte kom en besprenkel het bieten mengsel.
6. Garneer de salade met hazelnoten en overige deel van de verse kruiden.

No dairy, No sugar

Published: 1 januari 2017

Categories

Ingrediënten

Salade: Quinoa 200gr * Water 400ml * Zeezout 0,5tl * Voorgekookte bietjes 3-4st * Citroensap * Verse rozemarijn 4 takjes * Verse muntblaadjes * Handje hazelnoten __________ Dressing: Olijfolie 2el * Appelazijn 1tl * Honing 1tl * Zout * Peper

Bereidingstijd

30 minuten

Porties

4 personen

Saskia's Tip

Gebruik Lola ('low lands') Quinoa van Nederlandse bodem. Het is hen gelukt om dit super gezonde zaadje, dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, ook op eigen bodem te laten groeien. De telers krijgen een eerlijke prijs betaald en gebruiken geen chemische bestrijdings- middelen. Super duurzaam dus!