Soulplaces

Published: 1 april 2020

Vegan Bananenbrood zonder gluten ♥

Tijdens retreats is dit bananenbrood altijd weer een groot succes. Soms bak ik er twee voor het ontbijt, een andere keer juist als heerlijke middag snack. Het maakt niet uit deze cake is eigenlijk op ieder moment van de dag een feestje! Omdat ik tijdens retreats te maken heb met veel verschillende deelnemers en dus ook vaak met verschillende dieetwensen heb ik gezocht naar een recept dat zowel vegan als glutenvrij is, maar toch lekker fluffy en zoet. Deze cake past bijna in ieder dieet, de noten zou je uiteraard gewoon achterwegen kunnen laten als je een notenallergie hebt. Kun je noten wel goed verdragen dan kun je de havermout ook vervangen door amandelmeel, daar wordt de cake nog smeuïger en rijker van smaak van. Het leukste van bakken voor mij is dat je er andere mensen zo blij mee kunt maken. Een zelfgemaakt baksel is eigenlijk een manifestatie van jouw aandacht en liefde voor een ander. Verras en inspireer je omgeving met deze plantaardige creatie boordevol liefde ♡

Aan de Slag!

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  2. Vet alvast een cakeblik in met kokosolie of gebruik bakpapier.
  3. Meng alle droge ingrediënten in een beslagkom door elkaar (kokossuiker, boekweitmeel, havermout, bakingsoda, zout en kaneel).
  4. Meng in een aparte beslagkom of keukenmachine alle vochtige ingrediënten door elkaar (bananen, citroensap, zonnebloemolie en plantaardige melk).
  5. Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten. Voeg de noten en stukjes dadel toe en roer alles heel rustig en niet te lang door elkaar (anders verlies je luchtigheid) tot er een mooi egaal en luchtig beslag is gevormd.
  6. Giet het beslag in het cakeblik en versier met banaan en/of stukjes noot.
  7. Plaats de cake zo snel mogelijk in de oven voor het beste rijs resultaat en bak het bananenbrood in 40 tot 45 minuten goudbruin.

 

 

 

 

Published: 1 april 2020

Ingrediënten

Bananen 3 st * Citroensap 1 el * Zonnebloemolie 40 ml * Kokossuiker 110 gr * Boekweitmeel 150 gr * Havermout 50 gr * Bakingsoda 2 tl * Snuf zout * Gemengde noten ongezouten 100 gr * Dadels 4 st * Kaneel 1 el * Plantaardige melk 300 ml

Bereidingstijd

5 minuten bereidingstijd + 45 minuten baktijd

Porties

1 cake

Saskia's Tip

Ik bak vaak een paar cakes tegelijk die ik na het afkoelen in plakken snijd en in de vriezer bewaar. Zo heb ik op ieder moment van de dag een verantwoorde snack binnen handbereik waar ik zonder schuldgevoel van kan genieten omdat hij voedzaam en super healthy is. Voor de variatie eet ik de cake soms met een klodder kokosyoghurt en kaneel, maar ook héél lekker is een beetje notenpasta en hennepzaad je kunt eigenlijk eindeloos variëren, be creative!