Soulplaces

No dairy, No sugar, vega, Vegan

Published: 16 februari 2017

Bulgur met seizoensgroente uit de oven ♥

B egin februari nam ik mijn lieve vriendinnetje Joanne Aurelia als verrassing mee naar een Mantra Concert & Biologische Maaltijd bij Fruittuin van West in Amsterdam. Lekker eten, nieuwe plekjes ontdekken en ons onderdompelen in een nieuwe beleving daar worden wij happy van 💛  Irene Sportel & Terence Samson verzorgden een waanzinnig handpan mantra concert in het knusse café van de Fruittuin en ondertussen genoten we van de ongelofelijk lekkere & gezonde maaltijd van kok Daniel van den Hanenberg. Wat hebben we genoten van de intieme sfeer, verbondenheid en Soul Food in de breedste zin van het woord. Lieve inspirators, dank jullie wel voor deze voedende avond!

Oorspronkelijk komt bulgur uit het Midden-Oosten en tijdens mijn reisbegeleiders periode proefde ik al vele overheerlijke gerechten met dit graanproduct dat gemaakt is van tarwe. Bulgur bevat veel goede voedingsstoffen en volop vezels en is daarom een prima alternatief voor rijst, aardappels of pasta. Ik ben fan van dit heerlijke recept van Daniel! Om het gerecht een Italiaans tintje te geven kun je ook fregola gebruiken. Fregola is een vrolijk bolletjesvormige pasta, oorspronkelijk uit Sardinië. De bolletjes worden gerold uit griesmeel van harde tarwe. Je kan het dus vergelijken met couscous, maar dan zonder olijfolie.

AAN DE SLAG!

  1. Kies een mooi kleuren palet van seizoen groente
  2. Snijd alle groente (de groente die langer moet garen in iets kleinere stukken zodat alle groente tegelijk gaar zijn).
  3. Mix in een ovenschaal de rozemarijn, zout en olie door de gesneden groente en zet de schaal ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven(180 C). Schep de groente elk kwartier om tot de groenten zacht en bruin gekleurd zijn.
  4. Snijd ook de abrikozen in stukjes van ongeveer 5 mm en pers de knoflook.
  5. Rooster in een pan met dikke bodem kort de Ras el Hanout & tijm tot je het aroma ruikt, pas op dat de kruiden niet verbranden!
  6. Voeg de boter, knoflook, abrikozen en rozijnen toe. Laat het geheel een paar minuutjes sudderen en elkaars smaken opnemen.
  7. Voeg de bulgur toe en roer het goed door het mengsel zodat de korrels de boter kunnen opnemen (zoals bij een risotto). Voeg vervolgens kokend water toe totdat de bulgur net onder water staat. Zet de pan met deksel weg voor ongeveer 20 minuten (trek de deksel niet te vroeg van de pan).
  8. Rooster de pompoenpitten in een koekenpan, let op ze branden snel aan! Laat ze afkoelen op een apart bord.
  9. Voor de opmaak gebruik je een mooi bord. Schep eerst de bulgur op het bord met daarover heen de mooi gekleurde geroosterde groente. Knijp wat citroen sap over de groente (niet te veel!). Strooi als laatste de pompoenpitten over je gerecht.
  10. Optioneel: wanneer je niet voor de vegan variant wilt gaan dan is het erg lekker wanneer je nog feta kaas over het gerecht heen brokkelt voordat je het opdient.

Eet smakelijk!

No dairy, No sugar, vega, Vegan

Published: 16 februari 2017

Categories

Ingrediënten

Bulgur (hele korrel) 400 gr * Ras el hanout 4tl * Abrikozen 80 gr * Rozijnen 80 gr * Tijm 4 tak * Knoflook 2 teen * Roomboter 80 gr * Seizoen groente 1200 gr (Maak een selectie uit: Ui, Knoflook, Wortel, Prei, Pastinaak, Knolselderij, Aardpeer, Spinazie, Rode biet) * Rozemarijn * Pompoenpitten 80 gr * Citroen 1/2 citroen * Feta kaas (optioneel)

Bereidingstijd

90 minuten

Porties

4 personen

Saskia's Tip

Het café van Fruittuin van West staat middenin enorme fruitboomgaarden. Je kunt hier genieten van huisgemaakte appeltaart, verse sappen en heerlijke lunch. Ook worden er allerlei waanzinnige workshops & activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Behalve de boomgaard en het café is er ook een supermarkt met biologische producten. Ga dus zeker eens een kijkje nemen. Ik weet zeker dat deze unieke locatie, net als voor mij, één van jouw favoriete plekken in Amsterdam wordt! :) Locatie: Fruittuin van West. Tom Schreursweg 48, Amsterdam.