Soulplaces

Gluten free, No dairy, No refined sugar, Vegan

Published: 18 februari 2017

Dadel chocotruffels ♥

D adels! Inmiddels in alle soorten en maten verkrijgbaar in Nederland (de gedroogde variant), maar dadels komen oorspronkelijk vaak uit Arabische landen waar ze juist als verse variant verkocht worden. Tijdens mijn reizen door Jordanië, Egypte en Syrië kocht ik ze vaak op lokale markten. Ze zijn lekker sappig met zacht vruchtvlees en iets minder zoet dan de gedroogde variant. Verse dadels bevatten ontzettend veel vezels (voor goede stoelgang!), vitaminen, mineralen en een flinke dosis aan antioxidanten. Helaas zijn verse dadels in Nederland alleen in het najaar verkrijgbaar, vaak bij een Turkse winkel of toko. Maar als je geluk hebt heeft jouw toko ze misschien ingevroren op voorraad.

De (gedroogde) dadels in dit recept gebruik ik als suikervervanger voor geraffineerde suiker. Het is belangrijk om je te realiseren dat de natuurlijke vruchtensuikers in dadels hetzelfde worden verwerkt in ons lichaam als gewone geraffineerde suiker. Máár dadels bevatten voedingswaarde en geraffineerde suikers zijn compleet leeg, daarom zeker een betere keuze. Eet deze balletjes dus wel met mate.

“Ik zorg dat ik altijd een voorraad in de koelkast heb, want ook voor kids is een dadel balletje een beter alternatief dan de meeste snoepjes!”

Door havervlokken in deze balletjes te verwerken ontstaat er een minder snelle opname van glucose in het bloed, de bloedsuikerspiegel wordt lager. Ook geeft de toevoeging van havervlokken sneller een verzadigd gevoel waardoor je niet alle balletjes in 1x achter elkaar op wilt eten zoals met een reep chocola bijvoorbeeld 😉 En daarnaast is haver een fantastische bron van belangrijke vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. In principe is haver een glutenvrij volkorengraan, maar raakt in de keten vaak besmet met gluten. Wil je echt 100% glutenvrije balletjes maken zoek dan een verpakking met de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo.

Aan de slag!

1. Breng de dadels in het water aan de kook. Zet uit en laat 5 min staan.
2. Voeg de kokossnippers, havervlokken en cacaopoeder toe en meng deze ingrediënten met een staafmixer tot een gladde mix.
3. Rol kleine balletjes van gelijke grootte tussen je handen.
4. Rol de balletjes door de overgebleven cacao poeder zodat ze helemaal bedekt raken met een mooi dun laagje cacao.
5. Bewaar de balletjes in de koelkast (ongeveer 5 dagen) of in de vriezer (1 maand).

Gluten free, No dairy, No refined sugar, Vegan

Published: 18 februari 2017

Categories

Ingrediënten

* Pitloze dadels 300 gr * Water 150 ml * Kokossnippers 50 gr Havervlokken 60 gr * Cacao poeder 25 gr

Bereidingstijd

30 minuten

Porties

Ongeveer 20 balletjes (afhankelijk van grootte)

Saskia's Tip

Als je toch aan het rollen bent, maak dan voor de afwisseling ook gelijk een paar overheerlijke citroentruffels! In principe bijna dezelfde bereidingswijze als de choco balletjes, maar vervang de havervlokken voor citroensap (van een halve citroen) en een hand walnoten. Gebruik 110 gram kokossnippers in plaats van cacao poeder (25 gram om de balletjes door heen te rollen en de overige 85 gram om door de dadels te mengen). Smullen maar!