Soulplaces

Magisch Marokko..

Als retreat specialist bezoek ik regelmatig nieuwe bestemmingen om locaties te bezoeken, lokale agenten te ontmoeten en zelf te ervaren hoe een plek voelt, proeft, ruikt en ademt. Een bevoorrechte positie waar ik enorm dankbaar voor ben en iedere keer weer enorm van geniet! In mei 2014 bestond de mogelijkheid om Marokko te bezoeken en ik besloot het dit keer eens anders te doen. De backpack ruilde ik in voor een koffer, in plaats van alleen te reizen sloten mijn moeder en tante als reisgezelschap aan en mijn wandelschoenen verving ik door mijn yoga mat.

Ik wilde deze reis graag klein en intiem houden, mezelf niet ‘verliezen’ in de vele prikkels die een nieuw land en een nieuwe cultuur vaak met zich meebrengen. Mijn aandacht verleggen naar iets subtielers. We hadden daar geen betere plek voor uit kunnen kiezen dan Salama Ayurveda, een klein, intiem resort gelegen in een vallei van het nationale park Toubkal aan de voet van het Atlas gebergte. Kleurrijke, wapperende doeken in de wind, een kabbelend riviertje en het vrolijke gekwetter van vogeltjes maken het stille decor van ons uitzicht levendig. De dagen vullen zich met gezellig gekeuvel, kopjes koffie, yoga, inspirerende teksten, meditatie, wandelen door de heuvelachtige omgeving en contact maken met de locals. We maken kennis met een ongelofelijk gastvrije bevolking die een zeer sober leven leidt, hard moeten werken en vaak met grote families bij elkaar wonen.

In het eigen restaurant met panoramisch uitzicht over de groene vallei genieten we ’s avonds van overheerlijke maaltijden vaak in een traditionele tajine geserveerd. Er worden uitsluitend biologische, lokale ingrediënten gebruikt, wow wat een rijke en volle smaken! De behandelingen, gebaseerd op de Ayurvedische filosofie, brengen ons lichaam en geest nog meer in balans. Na een volledige Hamam behandeling inclusief massage hebben we het toppunt van ontspanning bereikt.

Marokko, een land met vele gezichten, levendigheid, argan olie, tradities en vrije geesten, kleurrijke souks, een gastvrije bevolking, geurige tajines, ezeltjes, handelsgeest, oude ambachten en vredige valleien.

We bezoeken deze week natuurlijk ook bruisend Marrakech, een stad waar je ogen en oren te kort komt! We verdwalen in het labyrint van straatjes en spelen het spel van onderhandelen mee in de soeks waar nog steeds veel oude ambachten beoefend worden. Ook bezoeken we schitterende paleizen versiert met kobalt blauw mozaïek en weelderige tuinen. We genieten van vergezichten vanaf het dak van een traditionele Riad en laten ons verkoelen door liters vers sinaasappelsap op het centrale plein terwijl paardenkoetsjes in volle vaart langs ons heen sjezen.

Voordat we weer richting huis gaan, bezoeken we nog een vrouwen coöperatie, waar argan olie geproduceerd wordt. Een project dat gesteund wordt door Khalid, de bevlogen oprichter van Salama Ayurveda. Vrouwen met een lage positie binnen de maatschappij runnen gezamenlijk een goed geolied bedrijf en zijn inmiddels zelfvoorzienend door de verkoop van dit kwalitatief zeer hoogwaardige ‘vloeibare goud’. Daar nemen wij graag wat van mee naar Nederland om vrienden en familie ook een klein beetje mee te laten genieten van onze pure belevenissen.

Wil je kennismaken met Khalid, zijn fantastische team en deze magische omgeving, lees dan meer over de mogelijkheden op Happy Soul Travel.