Soulplaces

‘De kunst om te leven’ – Vipassana

Witte wereld om me heen, er lijkt daarbuiten niets anders te zijn. Niets dan stilte. Niet alleen de ruimte om me heen, maar ook van binnen. Ik voel me veilig en in balans. Compleet één geworden met mijn omgeving. Ik ben onderdeel van deze witte wereld. Ik loop stap voor stap door de sneeuw en laat een spoor van voetstappen achter. Ik luister naar het knisperende geluid van samengeperste sneeuw onder mijn schoenen waarin ik grijze wollen sokken gebreid door mijn lieve oma draag.

Het landschap lijkt bewegingsloos. Als ik stil blijf staan daalt er een bijzondere kalmte over me heen. Ik voel de subtiele sensaties door mijn hele lichaam en ben volledig één met dit moment. Mijn geest, mijn zintuigen super scherp. Geruisloos. De waarheid van dit moment toont zich haarscherp. Opeens zijn de bomen om mij heen in beweging, ze bewegen langzaam heen en weer in de wind, sneeuw dwarrelt naar beneden, een vogel vliegt over en verdwijnt in het niets. Sneeuwvlokjes vallen nat op mijn gezicht, een windvlaag in m’n nek veroorzaakt kippenvel op mijn huid, m’n voeten tintelen van de kou. Sensaties van top tot teen. De waarheid van dit moment, niets meer en niets minder. Mijn oma ligt op haar sterfbed. Mijn eerste nichtje is onderweg naar deze wereld. Annica.

Slechts een fractie van een moment tijdens een 10-daagse stilte retraite in Mont Soleil · Dhamma Sumeru. De Boeddha noemde Vipassana meditatie ‘De kunst om te leven’. Ik ben enorm dankbaar dat deze techniek op mijn pad is gekomen. Net zoals we lichamelijke oefeningen doen om onze fysieke gezondheid te bevorderen, kan Vipassana gebruikt worden om een gezonde geest te ontwikkelen.

Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze zijn’ en is één van de oudste meditatietechnieken uit India. De techniek van Vipassana-meditatie wordt onderwezen tijdens 10-daagse stilte cursussen wereldwijd onder begeleiding van Dhr. Goenka (30 januari 1924 – 29 september 2013). De cursussen worden uitsluitend gefinancierd door vrijwillige bijdragen en is non-sektarisch m.a.w. toegankelijk voor iedereen ongeacht je religie of financiële situatie.

We voelen ons allemaal wel eens rusteloos, geïrriteerd, uit ons evenwicht, ellendig. En vaak projecteren we dit innerlijke gevoel van onvrede op onze directe omgeving, reageren we continu impulsief en onwetend op dingen die we niet leuk vinden. We bouwen spanning en stress op, voelen ons ongelukkig. Ik herken mijzelf hierin en val nog steeds regelmatig terug in de valkuil van mijn geagiteerde onrustige monkey mind. Maar inmiddels weet ik uit eigen ervaring dat deze techniek de opbouw van een onzuivere geest kan helpen voorkomen mits je daar continu aandacht voor blijft houden. Waarmee je kunt leren om te stoppen impulsief te reageren. Waardoor je meer rust en vrede kunt bewaren in jezelf en dus ook in je directe omgeving. Door een reis te maken naar het onderbewuste deel van je geest, iedere ademhaling opnieuw.

Door het beoefenen van vipassana meditatie ontwikkel je inzicht (pañña) en dan m.n. inzicht door eigen ervaring & observatie. Het is dus niet een techniek die je leert uit een boek, maar juist door het te doen. Mede daardoor is deze techniek een enorme eye opener voor mij geweest. Ik heb door deze techniek meer inzicht gekregen in wie en wat ik ben, wat ego is, hoe ik de opbouw van spanning kan voorkomen door het beoefenen van een zuivere geest. Dat het van levensbelang is om moraliteit (sila) en concentratie (samādhi) te trainen. Door het blijven observeren van je ademhaling en fysieke gewaarwordingen, die beide in direct verband staan met mentale onzuiverheden. Inmiddels mijn twee grootste life coaches die ik continu bij me heb (!) om samen de kunst van het leven te beoefenen.

10 dagen in stilte met jezelf door brengen en deze techniek leren is wat mij betreft een levensgroot cadeau aan jezelf. Eerlijk is eerlijk, je moet bereid zijn serieus en hard te werken.

Wil je meer weten over deze vorm van meditatie bekijk dan introductie tot Vipassana door Dhr. S.N. Goenka die ik zeer dankbaar ben voor zijn teachings.