Soulplaces

Van DOEN naar ZIJN

Hoe bestaat het dat iemand vol levensenergie, een gezond lichaam, enige zelfkennis, lieve vriend, een fantastische baan & collega’s, dierbare familie en vrienden, een heerlijk huis, toch opgebrand kan raken en niet meer kan genieten van een ogenschijnlijk perfect leven vol overvloed en boordevol ingrediënten voor geluk?!

Een vraag die het afgelopen jaar vaker door mijn hoofd spookte, maar waar ik zo 1, 2, 3 niet direct antwoord op had en waar ik eigenlijk ook niet bij stil wilde staan. Ik racete maar door, rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Net als Herman van Veen zong, toen ik als kind genoot van mijn veilige en ontspannen jeugdjaren. Maar waarom dan nu zo’n 30 jaar later continu dat gejaagde en opgefokte gevoel. Niet meer de rust voelen om te zakken en te ontspannen? Te genieten van wat zich aandient. Ik heb ongelofelijke haast. En ik blijk lang niet de enige te zijn. Mentale kreukels. T.v. programma’s, boeken, Internet, alle media staat er vol mee. We zijn gestrest, moe en bevinden ons ongetwijfeld wel ergens in min- of meerdere mate op de burn-out liniaal. Een feest van herkenning, alleen dan zonder slingers want eigenlijk is het een treurige constatering. Waarom luisteren we zo slecht naar de signalen die ons lichaam wel degelijk afgeeft. Waarom zijn we er aan gewend geraakt om deze signalen collectief te onderdrukken en te negeren. Waarom zorgen we niet goed voor onszelf?

Als retreat specialist een hele interessante vraag. Wij ontvangen bij Happy Soul Travel dagelijks verhalen van mensen die te maken hebben met stress klachten. En natuurlijk is het dan fijn om er even tussenuit te gaan. De batterij op te laden. Maar is dat genoeg? Of is het mogelijk om daadwerkelijk iets te leren, te ervaren waarmee je op de lange termijn verschil kunt maken in je dagelijkse leven. Zeker kan dat! Gelukkig is dat juist ook de ervaring van veel Happy Soul Travelers die hun inspiratie reis als ‘life changing’ hebben ervaren. En onlangs heb ik dat zelf ook weer mogen ervaren tijdens een 5-daags Yoga & Meditatie programma in Noord Italië.

Met mijn koffertje vol stress symptomen vertrok ik richting Milaan. Vanaf de luchthaven werd ik door een lokale transfer bij het schitterend nieuwe retreat centrum afgezet dat wij sinds een aantal maanden aanbieden op onze website. Daar wachtte een adembenemend uitzicht op omliggende bergen en één van de grootste meren van Italië. ADEM ruimte. Een ‘open’ centrum met een vaststaand dag-programma. Dit wil zeggen dat iedere bezoeker helemaal vrij is om zelf te bepalen aan welke sessie hij/zij wilt deelnemen tijdens het verblijf. Dé ultieme manier om weer te leren luisteren naar wat je écht nodig hebt: De wekker zetten voor de ochtend meditatie of juist lekker uitslapen. Een actieve yoga sessie of juist een meer ontspannen restorative Yin les. Gezellig kletsen met de andere deelnemers of juist even terug trekken en genieten van het prachtige uitzicht over Lago d’Orta. De óverheerlijke maaltijden eten in gezelschap of juist even een plekje alleen en echt proeven zonder afleiding. KEUZES. Keuzes leren en durven maken die goed zijn voor JOU.

Heb ik eigenlijk wel zo’n haast? Is dat doorrennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan wel zo’n goed idee?

Nee natuurlijk niet (weet ik nu weer). Juist gas terug nemen, kleine adempauzes tijdens je werkdag, even in savasana liggen op het gras, tijd nemen voor een kopje thee naar de yogales, een paar minuten met je gezicht in de zon. Kleine momenten, met een groots effect. Leren schakelen tussen de DOE en de ZIJN modus. TIJD creëren om te kunnen luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft. Regelmatig een plek bezoeken die nieuwe energie geeft, waarin je kunt loslaten en opladen. Waar je nieuwe inzichten kunt opdoen óf om jezelf weer te herinneren wat je misschien al wist maar even vergeten was.

Ik wens jou & mezelf een mooie balans tussen DOEN & ZIJN!

Liefs Saskia