Soulplaces

“Science of life” – Ayurveda in Sri Lanka

Het geluid van schuifelende slippertjes om me heen, zachte vriendelijke fluisterstemmen die tegen elkaar praten in het Sinhalese en nog heel veel meer andere tropische geluiden die ik niet ken. Ik ben in Sri Lanka en lig – op mijn grote oma onderbroek na – naakt op een massage tafel in een Authentieke Ayurveda kliniek. Ik neem je graag mee op mijn bijzondere Ayurveda avontuur.

Ayurveda betekent de wetenschap van het leven in het Sanskriet. Het grote verschil met onze westerse medische wetenschap is dat zij op zoek gaat naar de kern van je gezondheidsprobleem, op zoek gaat naar jouw disbalans. Vervolgens wordt er een behandel plan bepaald om opnieuw balans in jouw systeem te creëren in plaats van alleen de symptomen te bestrijden zoals wij hier in het westen vaak gewend zijn. Ayurveda geeft niet alleen, deze levenswijze vraagt ook iets van je terug. Namelijk geduld en toewijding, het is geen “quick fix” pakket waar je even op intuned om vervolgens weer door te razen in je ‘oude’ levenspatroon. En juist dát ga je ondervinden wanneer je besluit een Ayurveda kuur te volgen. Zie het als een springplank naar een gezonder en bewustere levensstijl, waarbij je handvatten aangereikt krijgt over hoe je jouw lichaam en geest meer in balans kunt brengen en kunt houden voor een lang en gelukkig leven. Het gaat hier dus echt om een persoonlijk advies op maat, afgestemd op wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Nog een beetje onwennig en ge-jetlagged zit ik in de wachtruimte van een Ayurveda kliniek in Sri Lanka, enorm nieuwsgierig naar wat de komende 10 dagen me gaan brengen. Ik ben niet zomaar in één van de vele Ayurveda Resorts die Sri Lanka telt, maar in dé eerst geopende Ayurveda kliniek die ruim 20 jaar geleden speciaal voor buitenlandse gasten werd geopend. Inmiddels is de kliniek wegens groot succes uitgebreid naar een tweede resort, tevens gelegen aan de schitterende tropische zuid kust van het eiland. Jaarlijks bezoeken vele gasten beide resorts om meer balans te brengen in body, mind & spirit. En dat klinkt misschien nog wat zweverig maar niets is minder waar.

Tegenover me zit Dr. Ayomi, ik ben bij haar op mijn eerste ‘dokters’ consult. Ze draagt een prachtig mintgroene sari met bijpassende sjaal. Ze kijkt me vriendelijk aan met haar grote donkere ogen. Dr. Ayomi neemt mijn bloeddruk op – die erg laag blijkt te zijn – beluisterd mijn hart, checkt mijn ogen en tong, stelt me een hele reeks kritische – en nogal persoonlijke – vragen aan de hand van een lange vragenlijst. Ondertussen blijft ze me met een onderzoekende blik gadeslaan, terwijl ik me afvraag wat zij allemaal ‘ziet’ met haar Ayurvedische oog. Elke gast start zijn of haar verblijf met dit eerste consult, waarbij de Ayurvedisch arts vaststelt waar jouw eventuele disbalans ligt. Daarvoor is het van uiterst belang om allereerst jouw persoonlijke dosha vast te stellen. Als het ware jouw blauwdruk waarmee je bent geboren. Vatta, Pitta of Kapha zijn de basis constituties en meestal ben je een combinatie van deze drie.

Zo gauw mijn constitutie uit Dr. Ayomi’s mond klinkt denkt mijn Westerse mind, “Ok laten we dan nu aan de slag gaan!”

De volgende ochtend moet ik me om 8 uur melden bij de kliniek. Ik loop op mijn slippers gehuld in een groene sarong en mijn haar in een knot richting het hoofdgebouw. Boven mijn hoofd springt familie Aap van tak naar tak en moet ik af en toe opzij springen om tropische uitwerpselen te ontwijken. De warme zeebries voelt heerlijk aan en in de verte hoor ik de golven op het strand rollen. Ik adem alle geuren heel diep in en voel mijn lijf nu al ontspannen. Ik neem plaats in de wachtkamer en kijk mijn ogen uit. Verpleegsters in blauwe jurkjes, dokters in kleurrijke sari’s en westerse gasten in hun groene omslagdoeken lopen rond, iedereen lijkt precies te weten waar hij of zij moet zijn. Een geoliede machine! Al gauw word ik opgehaald door een verpleegster die me naar de massage ruimte brengt en binnen no time ben ik in heaven. Massage olie – afgestemd op jouw type – vloeit rijkelijk (daarom het advies om je oudste oma onderbroeken mee te nemen) en na de afrondende hoofdmassage verkeer je werkelijk in hogere sferen. Het is niet voor niets dat ik letterlijk aan de hand meegenomen wordt naar mijn vervolg afspraak, een acupunctuur behandeling. Er heerst een enorme rust in de kliniek, er wordt slechts met een paar woorden gecommuniceerd en vooral daadkrachtig maar subtiel gehandeld. Je merkt aan alles dat ze hier exact weten waar ze mee bezig zijn.

Een week lang onderga ik iedere dag hetzelfde programma en behandelingen. Van de massage naar de acupunctuur naar het herbal steam bath en daar vandaan door naar de herbal garden waar ik ingesmeerd wordt met allemaal verschillende kruiden papjes om vervolgens op een ligbed een half uurtje na te sudderen. Een zacht briesje, de rustgevende atmosfeer maar vooral ook de ontelbare ritmische vogel geluiden om me heen laten me al gauw wegzakken naar een hele diepe meditatieve staat van Zijn. “Excuse me miss”, tijd om wakker te worden en af te sluiten met een herbal bath. De eerste week van je verblijf ben je op deze manier vooral aan het opschonen en aan het uitrusten, je lichaam en geest aan het voorbereiden op eventuele verdere behandelmethode van de zo genaamde ‘Pancha Karma’ kuur. Afhankelijk van de reden en duur van je verblijf stel je samen met de arts vast hoe jouw verdere verblijf eruit ziet.

Een beetje ongemakkelijk voelt het om zo goed als naakt in een bad te zitten waar een lieve Sri Lankeese dame me overgiet met warm water vol geurige kruiden. Eigenlijk voel ik me als een baby gebadderd door mijn moeder. Het is een heel vreemde, kwetsbare en tegelijkertijd emotionele ervaring voor me. De behandelingen maken laagjes los, daar waar ik het niet had verwacht.

Naast de behandelingen zijn de maaltijden een absoluut hoogtepunt van mijn verblijf. Drie keer per dag kun je kiezen uit tientallen gerechten opgediend in buffetvorm of soms geserveerd aan tafel. Stuk voor stuk puur, authentiek en boordevol voedingsstoffen. Bij ieder gerecht staat vermeld waar het goed voor is en welke dosha’s het gerecht beter kunnen vermijden. Volgens de Ayurveda leer is gezonde voeding de basis voor een gezonde balans in body & mind. Alle smaken: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang zijn aanwezig binnen één maaltijd om je dosha’s in balans te houden. Een ware smaaksensatie voor je smaakpupillen dus! Je smaakpupillen weten sowieso niet wat ze meemaken, want behalve super gezonde voeding krijg je ook een hele kruidentuin aan ‘natural medicins’ als aanvulling & ondersteuning op je gezondheidskuur. Iedere dag ligt er bij de kliniek receptie aan het einde van de middag een speciaal persoonlijk pakketje op maat voor je klaar inclusief pillen, kruiden en dranken inclusief tijdschema waarop je kunt aflezen wanneer wat te nemen, variërend van 6 uur ’s ochtends tot bedtijd ’s avonds. Je kunt je voorstellen dat je na een aantal dagen nogal ‘kruidig’ begint te ruiken.

De afgelopen 10 dagen heb ik enorm veel geleerd over de manier waarop de Ayurvedische leer kijkt naar hoe je een gezond & gelukkig leven kunt leven. Ik heb enorm veel kennis en inzicht gekregen in deze – voor mij – nieuwe zienswijze over hoe je meer balans kunt aanbrengen in je levensstijl en dan m.n. door de juiste keuzes te maken in je voedingspatroon. Ik ben er van overtuigd dat wij in de Westerse maatschappij ontzettend veel kunnen leren van deze eeuwenoude Oosterse wetenschap waarmee we de kwaliteit van ons leven aanzienlijk kunnen verbeteren.

Natuurlijk is een Ayurveda kuur geen garantie voor een lang en gezond leven, maar het kan zonder twijfel een reset, een enorme inspiratie zijn om kleine veranderingen in je dagelijkse leven aan te brengen welke grote gevolgen kunnen hebben voor een gezonde toekomst. Je zult beter begrijpen wie je bent en wat je nodig hebt om in balans te blijven.

Ik voel me na deze 10-daagse kuur enorm ontspannen, licht, helder en scherp. Mijn huid is zacht als satijn, m’n ogen stralen en mijn nagels glimmen alsof ze net gepolijst zijn. Het is alsof ik in een constante savasana verkeer. Een Ayurveda kuur is voor iedereen, of je nu ‘slechts’ een energie boost nodig hebt, aan de slag wilt met een aanwijsbare klacht of wanneer je wilt herstellen na een periode van disbalans.

Meer informatie over deze reis vind je op de website van Happy Soul Travel.