Soulplaces

Fuerteventura – Op zoek naar balans

Wanneer ik de eilandbewoners die ik ontmoet tijdens mijn verblijf op Fuerteventura vraag waarom ze hier zijn gaan wonen, is het standaard antwoord, ‘It just felt right’. Ik voel het ook, en het is niet vanwege het landschap, het culturele erfgoed of de bevolking, het is iets anders. De energie voelt hier goed, het voelt alsof ik in Nieuw-Zeeland ben zeg ik tegen mijn vriend Ruud nadat we aangekomen zijn bij Lotus Retreat, ons onderkomen voor de komende 12 dagen. Ik voel de levensenergie in me opborrelen als een vulkaan die na lang slapen weer wakker begint te worden..

Vrolijk vogelgekwetter maakt me wakker na een heerlijke diepe slaap en wat een luxe, ik mag zo doorrollen m’n yoga mat op! Met slaperige ogen loop ik achter mijn yogagroepje aan richting het strand. We rollen onze matjes uit op het al opgewarmde zand en starten in savasana. Het ruisen van de golven, de roep van een zeemeeuw, de wind die alle opgebouwde spanning van de laatste weken van me af laat glijden. Heerlijk! We groeten de opkomende zon met een reeks sunsalutations en ik voel mijn lichaam met iedere beweging meer ontspannen.

We hebben Fuerteventura vooral ook gekozen om te kunnen kite surfen. En aan de naam van dit eiland zal het zeker niet liggen, Fuerte (sterke) Ventura (wind). Drie jaar geleden stond ik voor het laats op mijn board. Spannend, zou ik het nog steeds kunnen?! Al gauw merk ik dat yoga en surfen dé perfecte combinatie zijn. In de ochtend stretchen we onze spieren, oefenen we balans & concentratie en maken we onze spieren sterk en soepel door het beoefenen van verschillende asana’s. In de middag rijden we naar een azuurblauwe lagoon aan de noordoost kust van het eiland waar we onze vliegers oppompen.

Met mijn board in mijn hand loop ik het water in, met op de achtergrond het sterke boegbeeld van een rood witte vuurtoren die me lijkt aan te moedigen. Verbonden met de elementen van de natuur, de wind waait door mijn haren, ik voel de stroming van de golven onder mijn board.. Ik ga volledig op in dit moment. Hier en nu. Mijn zintuigen op scherp.

Het surfen zelf is als het uitvoeren van een asana, ik focus op mijn ademhaling, stem al mijn zintuigen af op wat er om me heen gebeurd. Ik ga naar de stille plek in mezelf en voor ik er erg in heb word ik meegenomen in de flow die volgt. De wind voert me mee over het water, ik ervaar kracht, balans, evenwicht maar ook volledige overgave en verbinding. De filosofie van yoga. Surfers en yogi’s. We are all one. Maar net zoals alles in het leven verandert ook deze heerlijke flow.. De wind wijzigt haar koers, de stroming veranderd, mijn evenwicht raakt uit balans. Ik krijg kramp in mijn spieren, wordt afgeleid door andere surfers die te dichtbij komen, emoties vertroebelen mijn blik, de zon schijnt fel in m’n ogen, ik val. De oceaan als leermeester. Streng maar rechtvaardig.

Het beoefenen van gelijkmoedigheid, het trainen van een evenwichtige geest tijdens alle veranderingen die zich aandienen maakt surfen, net als yoga, voor mij een spirituele oefening. Surfen is net als het leven een constante zoektocht tussen overgave en een evenwicht. Tegelijkertijd heb je de omstandigheden niet in de hand, geen golf is ooit hetzelfde, de wind waait telkens weer een andere richting op. Elke dag, ieder moment is anders. Soms bevind je je in een veilige lagoon waar de wind constant waait en kleine golfjes rustig kabbelen, soms wordt de wind vlagerig en zijn de golven te hoog en te sterk om in balans te blijven.

A surfer doesn’t fight against the ocean, she goes with it..

Fuerteventura heeft onze batterij weer opgeladen. De wind heeft onze hoofden leeg gewaaid, de golven onze spanning weg gespoeld. Maar misschien komt het ook door de energiebaan waarvan gezegd wordt dat deze zich bevind tussen de kusten van Lanzarote en Fuerteventura. Een Vortices kracht, de rand van de langzaam bewegende Afrikaanse tektonische plaat die verantwoordelijk is voor de vulkanen op de Canarische Eilanden. Wie weet. Eén ding is zeker. Er is iets bijzonders op Fuerteventura en dat is duidelijk voelbaar.

We’ll be back!

TIP: Wil je ook (leren) kitesurfen dan heb je een enorme keuze aan kiteschools op het eiland. Mijn advies, laat je niet verleiden door de meest gunstige tarieven, maar kies voor een kleine school met veel persoonlijke aandacht voor jou als student. Ik heb zelf een hele goede ervaring gehad met Natural Sense. Eigenaren Jacqueline en Achim werken met een klein team van professionele instructeurs. Veiligheid staat voorop en er wordt gekozen voor kite locaties die passen bij jouw level en ervaring. Persoonlijke aandacht en heaps of fun gegarandeerd!