Soulplaces

Mini retreat op het Friese platteland

Vrijdagmiddag, een race tegen de klok om alle e-mails nog te beantwoorden, een last minute boeking te organiseren, een laatste telefoontje aan te nemen en dan snel tas inpakken en op pad! Mijn koffer zit vol boeken, muziek, comfortabele kleding, wandelschoenen en warme sokken voor bij de openhaard. Ik ga op Mindful weekend in Friesland!

Ik stap de bus uit op het mistroostige Amsterdam Bijlmer station en binnen no time ben ik doorweekt wanneer ik met m’n zware koffer sta te wachten op mijn lift. Koud, gestresst, not so happy. Allerlei gedachten komen voorbij. Dit weekend komt eigenlijk helemaal niet goed uit, een verjaardag die ik eigenlijk niet had willen afzeggen, was de lente niet een betere tijd geweest, zijn de andere deelnemers wel gezellig etc. Ah gelukkig, daar is de blauwe Tayota en mijn mede groepsgenoot die me komt oppikken. De regen stroomt langs de ramen en de wind blaast ons bijna van de snelweg. Maar onze mini-vakantie is begonnen en al gauw tuffen we gezellig babbelend richting het hoge noorden.

“Even lekker helemaal niets moeten”, benadrukt mindfulness trainster Suzan van de Roemer, wanneer alle deelnemers met een kop dampende kop hete thee rondom het haardvuur zitten. “Alleen maar doen waar JIJ zin in hebt. Slapen, wandelen, lezen, natafelen met een goed glas wijn, of juist niet en met je bord op schoot lekker op de bank eten. Het is JOUW weekend.” Wat een heerlijke woorden, geen regels, geen zichtbaar programma, de toon is gezet. Ik zie gezichten en schouders ontspannen.

Al gauw blijkt dat we allemaal te maken hebben met stress, werkdruk, over grenzen gaan, hoge adem, alle ballen hooghouden, kids, relatiespanningen. Onze gezamenlijke wens: Ontspanning, gedachten kalmeren en weer contact maken met jezelf. Opladen!

Tijdens de eerste sessie zit iedereen nog wat onwennig op het meditatie kussen. Voor sommige van ons is dit een eerste kennismaking met mindfulness en dus best wel een beetje spannend. Maar de zachte, vriendelijke stem van Suzan neemt ons al gauw mee naar binnen, je eigen lichaam in, voelen, observeren, bewust worden van wat er is. En wat dat ook is, het is ok. Maar echt.

Deze sessies – drie per dag – in combinatie met de overheerlijke en gezonde maaltijden van Chantal Soeters, de warme aandacht, kopjes thee, chocolade van Elodie Slagter maken dat we ons als deelnemers volledig kunnen overgeven aan dit warme bad van ontspanning, veiligheid en zachtheid. Naar onszelf, naar elkaar. Fijn!

De kracht van dit weekend is de uitnodiging om echt te doen waar jij zin in hebt. Echt te voelen wat jij nodig hebt op dit moment en daar naar te luisteren. Niet rigide, maar juist met een wijntje of een stuk chocola. Bewust dat wel, door de ruimte die je creëert tijdens de sessies, door contact te maken met je hart zodat je heel bewust gaat voelen wat die behoeftes zijn op dit moment.

Ik gloei na wanneer we met de auto huiswaarts keren. Ons gebabbel van de heenreis is veranderd in een zachte blik naar buiten. Starend over de groene leegtes van het Friese platteland. Mijn gedachten zijn meer ontspannen, alsof ik net uit een diepe savasana kom. Ik voel mijn levensenergie weer stromen, mijn hart is weer gevuld met liefde en ik wil niets liever dan straks lekker thuiskomen in de warme armen van mijn lief.

Dankjewel lieve ladies _/\_

P.S. Een leuk nieuwtje, in 2016 zal ik tijdens ieder weekend aanwezig zijn om Chantal’s keukenschort over te nemen en met net zoveel liefde en aandacht de heerlijke maaltijden voor alle nieuwe deelnemers te bereiden. Can’t wait!! X